Roštilj mesu i povrću uvijek daje posebno dobar okus. No što će se dogoditi ako na roštilj stavimo lubenicu?
Neobične ideje ponekad rezultiraju iznenađujuće ukusnim jelom. Roštilj karamelizira šećer te lubenici pojačava slatkoću dok joj istovremeno daje suptilan okus dima. Savršen spoj ljetnih okusa krije se upravo u ovako pripremljenoj lubenici. Lubenica na roštilju može biti intrigantni prilog ili iznenađujući desert.
Iskoristite sezonu lubenica i pripremite nesvakidašnji roštilj. Zašto ne probati nešto novo? Priprema je brza i laka, a potrebno je vrlo malo sastojaka.
Jedna lubenica od oko 5kg bit će dovoljna za četiri do šest osoba. Izrežite ju na trokute zajedno s korom jer se šnite lubenice prilikom okretanja raspadaju a treba ih ispeći sa obje strane.
Začine za grilanu lubenicu možete pomiješati kako volite. Predlažemo slatko ljutu kombinaciju, npr. u šećer dodajte soli, malo soka od limete i mljevenu čili papriku. Pospite po šnitama lubenice prije i poslije pečenja. Također dobra kombinacija je sa smeđim šećerom, sokom od limete i kuminom.
Lubenica na žaru je samostalan prilog. Ali možete ju nasjeckati i posuti razmrvljenim feta sirom i mentom ili ju poslužiti s gustim grčkim jogurtom za umakanje.
Ukoliko grillanu lubenicu poslužujete kao desert, pecite ju nezačinjenu a poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije.