Ovaj aromatični kolač je močna kombinacija citrusa i maka.
Kolač od naranče i maka
Sastojci za tijesto:
200 g maslaca ili margarina
150 g šećera
1 prstohvat soli
4 jaja
kora od 1 naranče
350 g brašna
12 g prašaka za pecivo
150 ml soka od naranče
100 g mljevenih badema
Sirup:
250 g šećera
200 ml soka od naranče
6 žlica limunovog soka
Nadjev:
40 g maka
100 ml mlijeka
Priprema:
Mak prelijte mlijekom i ostavite 30 minuta da nabubri.
Tijesto: Maslac ili margarin pjenasto izmiješajte mikserom na najvećoj brzini. Postupno dodajte šećer, sol i narančinu koricu. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Umiješajte jedno po jedno jaje (svako jaje miješajte oko pola minute). Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, prosijte, zatim dio po dio dodajte smjesi miješajući na srednjoj brzini. Na kraju dodajte bademe i mak. Tijesto izlijte na dno kalupa za tortu (promjera 26 cm, prethodno namazanog maslacem i površinu poravnajte. Kalup stavite na rešetku pećnice i pecite pola sata na 180°C. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov.
Kolač od naranče i maka
Pečeni kolač ostavite 5 minuta u kalupu da se ohladi. Zatim ga odvojite od kalupa i premjestite na kuhinjski pladanj, te ga na nekoliko mjesta izbodite čačkalicom.