Pored svih ostalih priprema za Uskrs počevši od bojanja jaja, pečenja ili kuhanja šunke i dekoracija dolazi red i na slatko…
Kolač s preljevom od limuna i marelice
Ovaj sočan kolač vrlo je jednostavan za pripremu, ne zahtijeva puno truda, a osvojiti će vas osvježavajućim okusom limuna i marelice.
Sastojci:
225 g maslaca
3 šalice pšeničnog brašna
1 žlica prašaka za pecivo
1 žlica soli
1 šalica od 2 dcl šećera
Sok od 2 limuna
Korica od 2 limuna
4 jaja
1 šalica od 2 dcl mlaćenice
kompot od marelice ( zajedno sa sirupom )
6 žlica limunovog soka
Napomena:
Ako ne možete pronaći mlačenicu, postoji način da ju zamijenite: U 2 dcl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da malo odstoji. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite prema receptu.
Kolač s preljevom od limuna i marelice
Priprema:
Pećnicu zagrijte na temperaturu 180˚C. Kalup za kolače ili tortu namažite maslacem i pospite brašnom.
U srednjoj zdjeli pomiješajte prašak za pecivo, sol i brašno. U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješajte šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodajte maslac i pomoću miksera miješajte na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute.
Postepeno dodavajte jedno po jedno jaje, uz miksanje do lagane i pjenaste smjese. Smanjite brzinu miksera pa postepeno dodavavajte mješavinu suhih sastojaka, a između njih dodajite i mlaćenicu u dva navrata. Dobiveno tijesto ulijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici na 180° oko sat vremena. Izvadite da se ohladi 10 – ak minuta pa prevrnite s druge strane i ohladite do kraja. Kompot od marelice i limunov sok ulijte u manju posudu, zagrijte do vrenja pa smanjite jačinu vatre i kuhajte uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijedite, krupne dijelove odbacite te prelijte preko ohlađenog kolača.