Zaljubit ćete se u okus i miris ovog dalmatinskog specijaliteta koji se priprema za svega nekoliko minuta.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
4 žlice maslinova ulja (za tijesto)
260 ml tople vode
1 kg (stare) blitve
1 luk
2-3 žlice maslinova ulja
malo kukuruzne krupice
peršin
sol
Za premaz:
češnjak, 1-2 žlice maslinova ulja
Priprema:
Od brašna, soli, 3 žlice maslinova ulja i vode zamijesite meko tijesto. Podijelite ga na dva
dijela, svaki premažite uljem i ostavite da odstoji pola sata. Operite blitvu i dobro je posušite.
Odrežite središnju bijelu žilu, a zeleni dio narežite na trakice. Dodajte sitno nasjeckani luk,
nasjeckani peršin, maslinovo ulje i sve začinite. Pola tijesta tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Razvaljano tijesto stavite na dno lima posutog kukuruznom krupicom. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i poklopite ga drugom polovicom tijesta. Zarolajte rubove pa tijesto izbodite vilicom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C dok lijepo ne porumeni, a kad je soparnik gotov, premažite ga uljem i češnjakom.
Objava Soparnik: Omiljeni specijalitet dalmatinskih Poljica pojavila se prvi puta na Zagreb.info.
Pročitajte više na Zagreb.info
Pročitajte više na Grebza.com