Ana, strastvena ljubiteljica kuhanja i pečenja, uvijek je tražila nove recepte kako bi unijela svježinu u svoje kulinarske eksperimente. Jednog dana, dok je prebirala po starim bilježnicama s receptima svoje bake, našla je na recept za pitu s borovnicama. „Recept moje bake je jednostavan, ali vrlo detaljan. Kod svakog koraka je zapisivala točno kako se radi, kada se dodaje koji sastojak“, rekla nam je čitateljica Ana.
Ana je odlučila isprobati recept i bila je toliko ponosna na rezultat da je odlučila da će ga raditi često. Svoju pitu je naša čitateljica podijelila sa svojom susjedom Marijom, koja je priznala da je podsjeća na djetinjstvo i kolače koje je jela dok je bila mala.
„Podijelila sam recept sa susjedom, koja je bila oduševljena bakinim uputama“, kaže Ana. Danas Marija peče pitu za svoje unuke, koji pitu jedu sa sladoledom, ipak ne može biti sve kao nekada, kaže Ana.
Ako imate i vi priču pošaljite nam na mail [email protected].
Voćna pita s borovnicama
Sastojci:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
100 g šećera
1 jaje
Prstohvat soli
400 g borovnica (svježih ili smrznutih)
50 g šećera
1 žlica kukuruznog škroba
Sok od 1 limuna
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i brzo zamijesite tijesto. Podijelite ga na dva dijela i stavite u hladnjak na 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Razvaljajte jedan dio tijesta i stavite u kalup za pite.
Borovnice pomiješajte sa šećerom, kukuruznim škrobom i limunovim sokom. Rasporedite smjesu po tijestu. Razvaljajte drugi dio tijesta i pokrijte borovnice. Rubove tijesta pritisnite vilicom ili prstima da se spoje.
Pecite 45-50 minuta, dok pita ne postane zlatno smeđa. Ohladite prije posluživanja i po želji posipajte šećerom u prahu.
Objava Pita s borovnicama Zagrepčanke Ane: ‘Recept moje bake je jednostavan, ali vrlo detaljan’ pojavila se prvi puta na Zagreb.info.
Pročitajte više na Zagreb.info
Pročitajte više na Grebza.com