Vrlo cijenjen začin koji se koristi gotovo u cijelom svijetu često se naziva i ‘kraljem začina’, a radi se o šafranu. Inače, šafran je korišten i kao lijek i bojilo, spominjan je čak u Bibliji te u Mezopotamiji prije pet tisuća godina. Danas se većinom koristi u kulinarstvu.
Šafran se može naći u prodaji pakiran u vrlo malim količinama te se prodaje u obliku sušenih vlakana ili mrvljeni. Kako bi dao aromu i boju jelu potrebno ga je vrlo malo, otprilike četvrtina žličice (oko 1/10 grama). Ta količina mrvljenih vlakana intenzivno će obogatiti 4-6 porcija riže.
Zbog svoje visoke cijene postoje i različite, jeftinije zamjene za šafran. Neke od njih su ‘indijski šafran’, ‘šafranika’ ili ‘meksički šafran’ te kurkuma. Ipak, niti jedan zamjenski začin nema tu čarobnu aromu pravog šafrana, navodi Agroklub.
Najskuplji začin na svijetu
Također, šafran je poznat i kao najskuplji začin na svijetu, a zovu ga i ‘crveno zlato’. Visoka cijena rezultat je kratke sezone cvata, svega tri tjedna u godini, kao i mukotrpno branje i proces proizvodnje.
Nadalje, za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati između 150 i 200 tisuća cvjetova, a branje se provodi isključivo ručno. Cijena šafrana kreće se i do tri tisuće dolara po kilogramu, navodi Business Insider.
Za uzgoj šafrana mogu biti pogodne i određene hrvatske regije, što varira o specifičnim lokalnim klimatskim uvjetima. Primjerice, područje oko grada Zadra, kao i neki dijelovi Dalmacije, Istre i unutrašnjosti Hrvatske, imaju klimu koja bi mogla biti prikladna za njegov uzgoj.
Liječnici upozoravaju na opasnu pojavu: ‘Dobit ćete staračke pjege i oslabljeni imunitet’
Jedino dalmatinsko mjesto u kojem se uzgaja šafran je Žerava, gdje su aktivni Goran Paleka i Zvonimir Baričević koji su nedavno bili gosti u HRT-ovoj Emisiji za selo i poljoprivredu. Svake godine oni očekuju berbu od oko 30 tisuća cvjetova, s namjerom plasiranja ovog začina na gastronomsko tržište u Zadru.
Također, Paleka i Baričević smatraju da šafran ne dobiva adekvatnu podršku, budući da se klasificira kao začinsko bilje, iako bi mogao biti tretiran kao posebna kategorija, možda čak i cvijeće, kako bi se ostvarila potpora za uzgoj. Inače, u Hrvatskoj je svega nekoliko uzgajivača šafrana, iako je njegova cijena vrlo visoka te se može raditi o dobroj zaradi.
Objava Hrvati propuštaju masnu zaradu od ‘biblijske’ biljke: Daje najskuplji začin na svijetu pojavila se prvi puta na Zagreb.info.
Pročitajte više na Zagreb.info
Pročitajte više na Grebza.com