Zadarska je županija, kad je riječ o gastronomiji, tipičan predstavnik Dalmacije i Mediterana, najzdravije kuhinje na svijetu uvrštene u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. I u Zadarskoj županiji kao i na cijelom Mediteranu, riba, vino i maslinovo ulje čine “sveto trojstvo” prehrane. No, regija nudi i posjeduje bogatstvo raznolikosti, bilo da je riječ o mjestima, tradiciji pripreme ili samih namirnica. Opojna VINA, koja se tu uzgajaju više od 3000 godina, prelaze granice osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim natjecanjima.
Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, upoznajte i vi autohtonu maraštinu, crljenak, debit i plavinu i uvjerite u kvalitetu poznatih sorti merlot, cabernet sauvignon i syrah. Otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete naći sortu za sebe, a u tome vam može pomoći brošura
Reci Da! hrani i vinu: Konobe i kušaone Regije Zadar u izdanju Turističke zajednice Zadarske županije.
A evo i nekih namirnica i proizvoda koje uz vino ne smijete propustiti!
Ako ste pravi foodie, morate probati peku. PEKA je više nego tek hrana – to je način pripreme jela. Kako biste pripremili takvo jelo, treba vam kupola od terakote ili čeličnog lima koju zagrijavate žarom. Odaberete li tradiciju, pripremit ćete klasičnu hobotnicu ili teletinu s krumpirom i povrćem.
Ukusnih jela od RIBE na ovom području ne manjka, od onih najjednostavnijih, spremljenih na lešo do onih zahtjevnijih koja traže više iskustva i vještine u pripremanju. Nećete požaliti ako oradu, brancina, kovača ili zubaca probate spremljenog na gradele. Ili degustirajte pak izvrstan odrezak od tune koja potječe iz akvatorija Zadarske županije i stoga je najviše kvalitete.
Nadaleko poznate izvrsne NOVIGRADSKE DAGNJE probajte na buzaru, u umaku punom slasti i karakterističnog mirisa koji trenutačno izaziva glad i poziva za stol.
Zadarska regija dom je nagrađivanog SIRA koje možete kupiti bilo gdje. Samo potražite naziv “Paški sir”! No, možete otići čak i korak dalje, te pronaći paški sir na samome otoku po kojem nosi ime – Pagu. Tamo ćete naći vrhunske sirane gdje možete ponešto naučiti o izradi sira, kušati i kupiti kolut ili dva.
MASLINOVO ULJE je namirnica koja se nalazi na svakom dalmatinskom stolu tijekom cijele godine. Tako i ova regija njeguje dugu intimnu vezu sa “zelenim zlatom”, koje ovdje raste u bezbrojnim redovima plodnih maslinika. Cijelo područje obiluje bujnim stablima maslina koje oduševljavaju oko, a okolišem šire bogat ugodan miris.
No, ništa bez soli! SOLANE otoka Paga i grada Nina posebno se ponose svojim proizvodom koji tradicionalno prikupljaju i proizvode stoljećima uz tek minimalne promjene. Nin na licu mjesta ima i muzej, vođene ture solanom, te razne suvenire sa i od soli.