Ukoliko želite izbjeći aditive u kupovnom kruhu ili jednostavno niste uspjeli kupiti kvasac u trgovini, donosimo vam vrlo jednostavan recept za pripremu domaćeg kvasca takozvanog startera.
U ovo vrijeme kada ostajemo doma i često ne znamo što bi sami sa sobom, priprema kvasca i pečenje kruha može biti odlična zabava za cijelu obitelj. Jesti ćemo zdravije a nešto ćemo i naučiti.
Za uzgoj kvasca treba sedam dana, no kada probate kruh pečen s domaćim kvascem vidjet ćete da se isplati. Takav kruh je puno ukusniji, dulje traje i što je najvažnije, svakome uspije. Tajna dobrog kruha zapravo se krije u ovako pripremljenom kvascu.
Za pripremu kvasca potrebno je vrlo malo sastojaka, tek brašno i voda. Trebat će vam još i staklenka s poklopcem na navoj te vaga.
1.dan
dobro pomiješajte 20 grama brašna s 20 grama vode da dobijete homogenu smjesu, pokrijte poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi
2.dan
dodajte 20 grama brašna i 20 grama vode, promiješajte dva do tri puta kroz dan
3.dan
dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode, promiješajte dva do tri puta kroz dan
već bi trebali osjetiti miris i vidjeti da smjesa raste
4.dan
oduzmite polovicu smjese, u smjesu koja je ostala dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode, promiješajte dva do tri puta kroz dan
5.dan
oduzmite polovicu smjese, u smjesu koja je ostala dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode, promiješajte dva do tri puta kroz dan
6.dan
oduzmite polovicu smjese, u smjesu koja je ostala dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode, promiješajte dva do tri puta kroz dan
7.dan
vaš kvasac je spreman za upotrebu
Svaki puta kada dodajete brašno, smjesa bi se trebala udvostručiti. Zdrav kvasac ima ugodan mliječni miris s lagano kiselkastom notom. Ukoliko se pojavi miris na ocat znači da je fermentacija pošla po zlu. U tom slučaju primijenite SOS mjeru: odvojite 5 grama smjese i stavite ju u čistu staklenku, pa dodajte 20 grama brašna i 15 grama vode. Promiješajte i nastavite dodavati brašno i vodu dan po dan.
Kruh i kolači pripremaju se tako da odvojite odgovarajući dio kvasca i pomiješate ih sa sastojcima.
Prirodni kvasac će biti aktivan sve dok mu nastavite dodavati brašno i vodu. Pečete li kruh jednom tjedno, kvasac držite na sobnoj temperaturi. Možete ga čuvati i u hladnjaku, s tim da mu svaki puta prije odvajanja za pripremu kruha 6 do 12 sati prije dodate brašno i vodu te ostavite na sobnoj temepraturi da se digne.